divendres, 31 de març del 2017

...”tot plegat els és un fet terrible que els ha deixat sense res de res”...

El germà marista Jaume Andrés Bacardit, viu des de fa 6 anys al Perú, porta tres anys en una missió a la Selva Tropical, on defensa els drets de tots els infants a una educació digna i de qualitat.

Ens explica la situació del perú amb els aiguats que estan patint.
En el meu cas, la meva comunitat no ha estat damnificada per les inundacions, doncs vivim a un “Departamento” de la selva amazònica peruana (Departamento de “Madre de Dios”), i a la selva ja hi estem acostumats a pluges ben intenses.
Però, mirant el conjunt del país, la situació es gravíssima. Mig Perú està en estat d’emergència per les quantioses pluges que s’han donat a la costa, especialment la costa-Nord, allà on pràcticament mai plou, de manera que molts carrers i barris sencers no tenen ni tan sols ‘tragaderes’ que aboquin les aigües dels carrers a les clavegueres. Podeu pensar com és possible això, com es pot construir un barri sense desaigües? Però cal saber que molts barris s’han generat de la lliure ocupació invasiva de la gent, especialment durant l’època del terrorisme de “Sendero Luminoso”, quan fugien pobles sencers amenaçats, i les autoritats i forces d’ordre estaven ocupades amb desordres més greus que la pacífica ocupació de terres pels camperols, que clavaven quatre pals i estores sobre terres totalment ermes i sorroses costaneres, que eren pur desert. Ara és molt trist veure tantes i tantes imatges de diferents llocs on la gent va pel carrer amb aigua fins la cintura i més. Milers i milers de cases negades a part de les destruïdes totalment i les que s’han endut els “huaicos” o avingudes torrentoses d’aigua que arrasen amb tot el que troben al pas. I ja van més de 90 morts. Les escoles de mig país són tancades, els sistemes de protecció civil, malgrat la mobilització general del Govern i de l’exèrcit, no donen abast. Càritas i algunes empreses privades estan fent molt bona feina. A totes les parròquies del país s’han fet recaptes per ajudar els damnificats. També ha arribat ajuda internacional de tots els països veïns, de la Xina i del Vaticà.

Les riuades s’han endut ponts i s’han tallat carreteres. A penes hi ha transport públic. Allà on poden circular taxis o mototaxis els preus s’han duplicat (al Perú el preu de cada carrera s’ha de negociar amb el taxista). L’abastament de les ciutats, especialment Lima (9 milions d’habitants!), s’ha complicat; a Lima i altres ciutats l’aigua està racionada, només la donen unes hores al dia, i l’escalada de preus ha estat espectacular. Suposo que en això també hi poden pesar  els acaparadors que, jugant a l’escassetat, fan el seu negoci. Allà on les terres són inundades s’hi han multiplicat els mosquits i estan augmentant els problemes de salut.
Els meteoròlegs diuen que això encara no s’ha acabat... I si pensem que la ‘major part’ (sí, sí, una majoria aclaparadora) de la gent d’aquí no té cap assegurança ni cap estalvi (mols viuen vertaderament ‘al dia’), tot plegat els és un fet terrible que els ha deixat sense res de res. Però, veient els afectats, m’admira la seva resignació, és una població acostumada viure amb mínims i a patir l’escassetat. I com que el seu treball mai dependrà d’un contracte... alguns sortiran endavant venent pel carrer, tota la família des de demà mateix, galledes de llimonada casolana...
Però de tot això, a la selva res, excepte alguna pujada de preus de certs articles. Aquí s’està acostumat a les pluges més tempestuoses i ni tan sols he sentit que els habitants de selva endins hagin tingut més problemes dels habituals per creuar rius i torrents per desplaçar-se: els “botes” i els “jeeps” els funcionaven com sempre.
La solidaritat està funcionant, però els problemes són sempre més grossos. I només la reconstrucció d’allò devastat s’emportarà la major part de les inversions públiques dels propers anys...

Comptem amb la vostra pregària i la vostra solidaritat. 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada

UNA MISIÓN CON CARISMA

¿Qué es la Obra de Propagación de la Fe ¿Qué es la Obra de Infancia Misionera ¿Qué es la Obra de San Pedro Apóstol? ¿Qué es la Pontificia Unión Misional?

Novetats



PROPOSTES MISSIONERES PERA JOVES

ENCUENTRO MISIONERO OCASHA

SUPERGESTO EN FORMAT DIGITAL


Videos


Accedeix a la llista clicant el boto superior dreta.